html5 is nodig!

Stichting

Zeshonderd jaar na het overlijden van de Gebroeders Van Limburg zorgt de stichting Gebroeders van Limburg ervoor dat de “Gebroeders” levendig bij ons blijven. Vele vrijwilligers hebben ons bijgestaan en nog steeds zijn we met velen om het leven en werk van de gebroeders te eren. In 2016 doen we dat met het festival, de presentatie van een haalbaarheidsonderzoek voor het Gebroeders van Limburg Huis, een symposium over een pas ontdekt werk, een jubileummagazine en de samenwerking bij de winterbeleving met ondernemers in de Nijmeegse binnenstad.

De wieg van de Nederlandse schilderkunst staat in Gelderland

Oorspronkelijk wilden de initiatiefnemers werken van de Gebroeders Van Limburg naar Nijmegen halen. De expositie die gehouden werd, werd vergezeld door een festival, zodat bezoekers kennis konden maken met de tijd waarin de gebroeders leefden. Dat eerste festival heeft geleid tot het festival zoals dat tegenwoordig georganiseerd wordt. Tegelijkertijd betekenen de eerste expositie en het eerste festival de start van het creëren van bewustwording rondom het belang van de Gebroeders Van Limburg, die aan de wieg hebben gestaan van de Nederlandse schilderkunst. Deze bewustwording en het laten zien van het werk van de gebroeders vormen de basis van de missie van onze stichting. Bovenal zijn we idolaat van het werk van de familie Van Limburg en hun voorouders, de familie Maelwael. 

De stichting is betrokken bij de oude stad Nijmegen en we hebben goede relaties met kunstliefhebbers, kunstkenners en kenners van de middeleeuwse geschiedenis. 

Een kennisorganisatie waarin iedereen kan meedoen

Intussen zijn we een organisatie waarin ernaar gestreefd wordt dat iedereen op zijn of haar manier kan meedoen. Er lopen zo’n twintig projecten, zoals bijvoorbeeld een kledingatelier en een loods, die een bijdrage leveren aan onder andere het middeleeuws spektakel. De kennis er ervaring die wij hierbij opdoen, willen wij bewaren en delen met anderen in de stad Nijmegen, de provincie en in verschillende landen. Zodoende is de stichting een kennisorganisatie waarin iedereen een plek kan vinden om mee te doen.

Internationaal zijn de Gebroeders Van Limburg bij kunstkenners al zeer bekend. We zien dat ook graag in onze eigen omgeving. Daarom willen wij meer van de gebroeders naar Nijmegen halen. Zo blijven we ernaar streven om hun werken in Nederland te krijgen, op scholen een lesprogramma aan te bieden, een beleefprogramma vorm te geven in de binnenstad van Nijmegen en iedereen ervan bewust te maken dat Gelderland internationaal furore heeft gemaakt met de drie Nijmeegse broers en hun voorouders van de familie Maelwael.

x

fol 150v 151 retuschiert 200x280fol 155v 156 retuschiert 200x280 fol 160v 161 retuschiert 200x280 fol 16 retuschiert 200x280 fol 87v 88 1 retuschiert 200x280

© 2016 Stichting Gebroeders van Limburg

024 3602414

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen